Delitev skupnega premoženja med zakoncema – podjetnikoma

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 07.03.2011

Ko v zakonu poči, se pojavi vprašanje, kako naj zakonca razdelita premoženje v zakonu ustvarjenega družinskega podjetja. Načeloma pripada vsakemu enak delež.



Poznam kar precej zakonskih parov, ki si poleg mize in postelje delijo tudi skupno podjetje. Zgodovina družinskih podjetij je še posebej v Sloveniji sila pestra, saj slovimo kot država, kjer tudi poslovni odnosi temeljijo na široko razvejani mreži družinskih in prijateljskih povezav. Pa tudi sicer ima družinsko podjetništvo kar precej prednosti pred drugimi oblikami podjetništva. Ker se v takih podjetjih družabniki dobro poznajo, je tudi stopnja zaupanja med njimi bistveno višja kakor sicer.
 
Ko se v odnosu zaplete
 
Seveda pa ima taka oblika podjetništva tudi svoje slabe strani. Predvsem zna v družinskih podjetjih precej trpeti »običajno« družinsko življenje. Poznam kar nekaj družinskih podjetnikov, ki se jim je sicer lepo družinsko življenje spremenilo v življenje zaradi posla, ko jim je posel stekel, namesto da bi delali, da bi živeli. No, stvari se lahko še bolj zapletejo, če zaradi posla začne družinsko življenje trpeti do te mere, da zakonca ugotovita, da zaradi preobilice posla v skupnem podjetju sploh nimata več drugih skupnih interesov. Nemalo takih zvez se konča z utrujajočo ločitvijo, ki se lahko prav zaradi skupnega posla zakoncev še dodatno zaplete.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *