Delodajalec noče prevzeti izuma

Avtor: Dušan Borštar | Objava: 09.11.2009



Zaposlen sem v malem zasebnem podjetju. Lastniku sem ponudil izum, ki bi olajšal in pocenil izdelke, ki jih proizvajamo in prodajamo doma in v tujini. Vendar pa lastnik ni pripravljen izuma prevzeti, ker bi mi moral po zakonu za to poleg plače izplačati še dodatno nagrado. Ali je lastnik dolžan v takem primeru prevzeti izum?
 
Povsem pravilno ste ravnali, da ste svoj izum ponudili najprej lastniku podjetja, v katerem ste zaposleni. Svetujem vam, da hranite dokazila glede tega, kaj in kdaj ste mu ponudili. Kajti če delodajalec izuma ne prevzame v roku treh mesecev od datuma, ko mu je bil ponujen, sme izumitelj z njim prosto razpolagati. Delodajalec pa izuma v nobenem primeru ni dolžan sprejeti oziroma ga prevzeti. V to ga preprosto ni mogoče prisiliti. Pri tem seveda tvega, da bo izum patentiral in z njim razpolagal kdo drug, recimo njegov konkurent, on sam pa ne.
 
Če torej lastnik podjetja izuma ni želel prevzeti, ga skušajte patentirati sami. Edino patent vam namreč zagotavlja izključno pravico do uporabe izuma in edino ta pravica varuje izum pred neupravičeno uporabo s strani tretjih. Pot do patenta sicer ni lahka in tudi ne čisto zastonj, toda če ne boste pridobili patenta, se bo v prihodnje najbrž dogajalo, da bodo izum popolnoma brez zadržkov lahko izkoriščali vsi, ki bodo za to zainteresirani.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *