Dodatni stroški za potrošnike pri predčasnem odplačilu kupnine pri nakupu na obroke

Avtor: | Objava: 10.09.2002



V Državnem zboru je v postopku Predlog o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov. Predlog Zakona o varstvu potrošnikov prinaša več sprememb na področju oglaševanja (po sprejemu novega Zakona o varstvu potrošnikov bo npr. tudi v Sloveniji dovoljeno t.i. primerjalno oglaševanje).
 
Za trgovce pa sta še posebej pomembni spremembi ureditve prodaje na obroke, ki je v Sloveniji izjemno aktualna. Bistvene novost je v pravici do zaračunavanja stroškov izračuna v primeru predčasnega poplačila.
 
Potrošnik ima že po obstoječem Zakonu o varstvu potrošnikov pravico, da kadarkoli predčasno odplača ostanek kupnine, ki jo dolguje in to brez pogodbenih obresti za čas, ko je predčasno izplačal do trgovca dolgovani znesek. Novost, ki se bo predvidoma uveljavila v novi ureditvi pa je ta, da bo lahko trgovec v tem primeru potrošniku zaračunal stroške izdelave obračuna za predčasno odplačilo kupnine. Tako bo trgovec lahko, kar doslej ni bilo mogoče, pokril stroške izračuna, ki mu bodo nastali s predčasnim plačilom kupnine.
 
VELJAVNOST:
Predlog je trenutno v obravnavi v državnem zboru
 
PRAVNI VIR:
Predlog o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov (www.dz-rs.si/predlogi zakonov)
Zakon o varstvu potrošnikov (UL RS 20/98)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *