DURS proti utajevalcem davka od najemnin

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 03.08.2010

Davčni inšpektorji bodo pod drobnogled vzeli lastnike več nepremičnin, ki niso vlagali napovedi dohodka iz oddajanja v najem.



Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je v juniju na svojih spletnih straneh objavila obvestilo, s katerim je pozvala vse davčne zavezance za davek od dohodka iz naslova najemnin, da svojo zamolčano davčno obveznost izpolnijo.
 
DURS je namreč pridobil podatke od Geodetske uprave Republike Slovenije o vseh fizičnih osebah, ki imajo v lasti več nepremičnin, in pripravil seznam fizičnih oseb, ki imajo v lasti več enot nepremičnin ter katere sumi, da so utajile davek od prejetih najemnin. Te fizične osebe so torej prve v vrsti pri preverjanju njihovega davčnega statusa najemodajalca, saj bo pri tem DURS izhajal iz potencialnih (ne)oddanih napovedi dohodka iz oddajanja v najem delno ali v celoti za vse nepremičnine v lasti fizične osebe. Pri tem DURS opozarja, da preverjanje neplačanih davkov lahko seže tudi za pet let nazaj, kar je po 356. členu Obligacijskega zakonika (OZ) tudi splošni zastaralni rok.
 
V skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2) mora namreč davčni zavezanec oddati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v 15 dneh od prejema tega dohodka, oziroma najpozneje do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto, če prejema dohodek iz naslova oddajanja premičnega in nepremičnega premoženja v najem za več mesecev v letu. Napoved mora davčni zavezanec vložiti na obrazcu DOHPREM št.1: Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *