Ekskluzivnost pogodbe o posredovanju pri prodaji nepremičnine

Avtor: | Objava: 05.09.2005



Ste lastnik nepremičnine in bi jo radi prodali. Da bi nepremičnino čim prej prodali, ste informacijo o ponudbi za prodajo posredovali več nepremičninskim družbam. Ali lahko ena nepremičninska družba od vas zahteva, da svojo nepremičnino prodajate izključno preko njih in da je ne smete ponuditi v prodajo preko drugih nepremičninskih družb? 

Zakon o nepremičninskem posredovanju določa, da sme naročnik (torej oseba, ki želi, da nepremičninska družba zanj posreduje) za isto nepremičnino skleniti pogodbo o posredovanju le z eno nepremičninsko družbo, če ni drugače dogovorjeno. To pomeni, da je pogodba z nepremičninsko družbo načeloma ekskluzivna, stranki pa se pri sklepanju pogodbe o posredovanju lahko dogovorita, da ima naročnik v času veljavnosti te pogodbe pravico isto nepremičnino prodajati tudi preko druge družbe.  

Kakšne so sankcije v primeru, če naročnik kljub ekskluzivnosti pogodbe z eno nepremičninsko družbo sklene pogodbo o posredovanju tudi z drugo nepremičninsko družbo, zakon ne določa. Pogodba, med kupcem in prodajalcem, ki jo prodajalec sklene s posredovanjem druge nepremičninske družbe (torej ne tiste, s katero ima ekskluzivno pogodbo) iz razloga kršitve ekskluzivnosti ni niti izpodbojna niti nična. Sankcije zaradi kršitve določil o ekskluzivnosti pogodbe med nepremičninsko agencijo in prodajalcem nepremičnin se namreč lahko odrazijo le v njunem medsebojnem razmerju in ne vplivajo na razmerje med prodajalcem nepremičnine in kupcem.  
 
Najpogosteje imajo nepremičninske družbe v splošnih pogojih poslovanja ali pa v konkretnih pogodbah, ki jih sklepajo z naročniki, določbo, da je dolžan naročnik v primeru kršitve ekskluzivnosti pogodbe družbi plačati polno provizijo. 

PRAVNI VIR:
Zakon o nepremičninskem posredovanju
(UL RS 42/2003)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *