EU vzpostavlja centralni register prebivalcev

Avtor: | Objava: 27.12.2004



Za podjetnika se pogosto postavljajo vprašanja o dejanski identiteti in izvoru posameznikov, s katerimi posluje, predvsem glede tistih, ki prihajajo iz tujine. Najpogosteje se pojavi problem, ko izgine nek dolžnik, ko se pojavijo težave z najemnikom, ki prihaja iz tujine, …  

Ta problem predvsem zadeva podjetnike, ki iščejo dolžnike/neplačnike na območju EU,  mednarodne banke, izterjevalne agencije, zavarovalnice, javne ustanove, družbe z dejavnostjo kataloške prodaje, … 

Doslej je bilo precej zapleteno dobiti odgovor na zgoraj postavljena vprašanja, vendar se stvari počasi izboljšujejo.

Od septembra 2004 naprej lahko državljani EU naročajo informacije o prebivalcih Nemčije in Avstrije. Evropska Komisija podpira pilotski projekt kot pomoč državljanom in podjetjem. Preko internetnega portala naj bi bil v prihodnost dostop do tovrstnih informacij lažji. Sistem se imenuje RISER, kratica za »Registry Information Service on European Residents« in se upravlja preko mednarodnega konzorcija pod vodstvom nemške družbe PSI AG.

Pilotni projekt je na vpogled na elektronskem naslovu:  http://www.riser.eu.com/

Povpraševanje je sestavljeno iz priimka, imena, spola in starega naslova ali rojstnega datuma iskane osebe. 

Stroški uporabe sistema znašajo trenutno 4 € za posamezno povpraševanje. Trenutno je možno pridobiti informacije le iz Nemčije in Avstrije, Irska naj bi kmalu sledila. Na prioritetnem seznamu upravljavcev sistema so Poljska, Švedska, Danska in Švica.

Za ponazoritev je zanimiv podatek, da letno samo v Nemčiji vložijo podjetja in državljani 25 milijonov tovrstnih povpraševanj.

Težava je predvsem v tem, da imajo države EU različne zakonske ureditve tega področja. Tako npr. Grčija nima nobenega centralnega registra prebivalcev, Francija ne pozna obveznosti prijave oz. odjave pri spremembi prebivališča, Velika Britanija je kot posledica terorističnih napadov po 11. septembru šele v fazi vzpostavljanja registra prebivalcev.
 
Zagotovo bo minilo še kar nekaj časa, da bo sistem razširjen na 25 držav članic in 450 milijonov državljanov EU.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *