Honorarno delo pri drugem delodajalcu

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.06.2012



Zaposlen sem kot računalniški programer. Nedavno sem dobil priložnost, da zaslužim še nekaj denarja tako, da bi honorarno delal za drugo podjetje – vendar pa naj bi delal kot vzdrževalec spletne strani. Zanima me, ali potrebujem za opravljanje takega dela soglasje mojega delodajalca in kaj naj storim, če ga ne bom dobil?
 
V vašem primeru gre za vprašanje razlage tako imenovane konkurenčne prepovedi, ki je določena v zakonu. V skladu s konkurenčno prepovedjo delavec med trajanjem delovnega razmerja ne sme brez soglasja delodajalca opravljati del, ki sodijo v dejavnost delodajalca in mu pomenijo oziroma bi mu lahko pomenila konkurenco.
 
Oba pogoja morata biti podana kumulativno (skupaj). To pomeni, da boste potrebovali soglasje delodajalca le v primeru, če pri vašem delodajalcu opravljate enako dejavnost, kot bi jo opravljali v drugem podjetju (torej vzdrževanje spletne strani), in pod dodatnim pogojem, da taka dejavnost vašemu delodajalcu v praksi predstavlja konkurenco. Če v vašem podjetju denimo »le« izdelujete računalniške programe, v drugem podjetju pa bi »le« vzdrževali spletno stran, ne gre za kršitev konkurenčne prepovedi in soglasja delodajalca ne potrebujete. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *