Imate zavarovalnega posrednika?

Avtor: Peter Krvina, Miha Dvojmoč | Objava: 03.02.2011

Vse več podjetij sklepa zavarovanje prek zavarovalnih posrednikov, saj ti ponujajo celovitejše in stroškovno optimalnejše rešitve.



V Sloveniji še vedno veliko podjetij ne razume v celoti prednosti in ugodnosti vloge zavarovalnega posrednika, ki deluje predvsem v korist zavarovanca. Zavarovalni posrednik je zavarovalni strokovnjak, ki mora natančno poznati zavarovalni trg in njegovo ponudbo ter to znanje uporabiti predvsem pri definiciji in sanaciji potencialnih tveganj v podjetju z ustrezno obliko zavarovanja. Na razvitih zavarovalnih trgih ima zavarovalni posrednik, tako imenovani zavarovalni broker, predvsem vlogo svetovalca uprav in lastnikov podjetij za zavarovalne zadeve in obvladovanje tveganj, povezanih z zavarovanji v podjetjih.
 
Vloga ter naloge zavarovalnega posrednika so tudi zakonsko predpisane z Zakonom o zavarovalništvu. Ravno tako je predpisano plačilo, ki ga posrednik za svoje delo prejme od zavarovalnice, ki v procesu zbiranja ponudb za zavarovanje določenega rizika poda za naročnika najsprejemljivejšo ponudbo.
 
Poslovno razmerje zavarovanec – zavarovalni posrednik
 
Po mednarodnih uzancah se poslovno razmerje ustvari na podlagi podpisanega pooblastila, ki ga podjetje podeli izbranemu zavarovalnemu posredniku. Na tej podlagi posrednik stranko zastopa v zavarovalnih poslih, kot so izdelava analize rizikov v podjetju in obstoječega zavarovalnega stanja, pogajanje z zavarovalnicami o višini premije, zavarovalnih pogojih, aktivno vodenje zavarovalne dokumentacije ter med drugim tudi pomoč pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.
 
Poslovni odnos med zavarovancem in posrednikom temelji predvsem na strokovnosti in zaupanju, saj lahko zavarovalni posrednik s svojim znanjem in poznavanjem zavarovalniškega trga močno prispeva k optimalnemu zavarovanju rizikov v podjetju in posledično optimizaciji s tem povezanih stroškov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *