Izbor Podjetnika leta 1994

Avtor: | Objava: 10.03.1994



Utemeljitev 

Podjetnik leta 1994 je Marjan Koščak iz podjetja IKOM.

Najprej dejstva. Marjan Koščak je (edini) lastnik podjetja IKOM iz Grospulja, ki nudi celovite storitve na področju vodnih in toplovodnih instalacij. V podjetju je danes zaposlenih 90 ljudi, po potrebi pa lahko k posameznim projektom pritegne še 40 zunanjih delavcev oziroma kooperantov. Naročniku lahko ponudi projekt rešitve za njegov objekt, lahko mu instalacije oziroma sestavne dele izdela v proizvodni dvorani, prek svojega posebnega trgovinskega oddelka lahko tudi dobavi kvalitetne sestavne dele tujih proizvajalcev in jih končno seveda tudi montira. Letni promet podjetja je 12 milijonov mark, proizvodni in drugi poslovni prostori pa obsegajo 4500 kvadratnih metrov. Do junija naj bi zgradili še nove prostore v skupni površini 2000 metrov.


Merila

Torej, kakšna merila so nas vodila letos, ko smo razmišljali, kdo je lahko vzor za druge? Prvi podjetniški izziv je vsekakor: preživeti. Toda takoj za tem pride izziv: rasti! To pa ni enostavno. RAST pomeni veliko reči. Najprej to, da razumeš trg in da obvladaš veliko znanj, ki ti omogočajo, da (zunaj podjetja) vedno bolj osvajaš ta trg. To pa hkrati pomeni, da (znotraj podjetja) gradiš vedno večjo in uspešnejšo skupino ljudi, ki znajo ta trg osvajati. Zunanji rezultati, dosežki na trgu, so posledica notranjih kvalitet podjetja.

Pri vsaki stopnički rasti pa se stopnjuje KOMPLEKSNOST podjetja. Izziv za podjetnika je, da postaja dirigent vedno večjega orkestra, v katerem igra vedno več instrumentov, in glasba, ki se sliši, mora biti vse lepša.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *