Izključitev družbenika iz podjetja

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 09.02.2009

Družbenika, ki dela škodo podjetju, lahko izključite iz podjetja, a morate očitke dokazati in mu še izplačati vrednost deleža z obrestmi.



Krilatica, da »v »španoviji še pes crkne«, seveda ne drži v celoti. Obstajajo tudi zelo uspešne in konstruktivne »španovije«, ki tako v zasebnem kot tudi v poslovnem svetu dosegajo zavidljive rezultate. To pa še ne pomeni, da je skupna plovba po razburkanih poslovnih vodah primerna prav za vsakogar. Če se mladi nadebudneži Janez, Tone in Marko odločijo, da bodo skupaj naredili podjetje, pa pozneje ugotovijo, da Marko bolj malo dela, da ga bolj kot delo zanima samo zaslužek, ali pa da nasploh škodi podjetju, bi bilo nesmiselno vztrajati, da še naprej delajo skupaj.
 
Lahko pa bi se zgodilo tudi to, da bi Janez po letu ali dveh skupne plovbe v podjetju ugotovil, da Tone in Marko rahlo preveč izkoriščata njegovo pregovorno marljivost pri delu v podjetju, ali pa bi ugotovil, da mu iz njemu sicer neznanih razlogov poslovna partnerja ne dopuščata, da bi imel večjo vlogo pri vodenju podjetja. Posledica tega bi bila, da ne bi bil več zadovoljen s svojim statusom v družbi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *