Je agencija za začasno zaposlovanje rešitev?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.12.2014

Vse več podjetnikov se odloča za angažma delovne sile preko agencij za začasno zaposlovanje, saj naj bi se tako razbremenili skrbi, povezanih z iskanjem primernih kadrov za odprta delovna mesta, še bolj pa, ker so prepričani v večjo fleksibilnost tovrstne delovne sile.


V praksi žal ne poteka vse skupaj tako lepo, saj so se na trgu pojavile številne agencije dvomljivega slovesa, ki povzročajo sive lase tako delodajalcem kot delavcem, saj svoje delo pogosto opravljajo malomarno, na robu zakona, ali celo na drugi strani zakona. V članku bomo zato opisali, na kaj naj bodo pozorni delodajalci (podjetniki), ki najemajo delovno silo s posredovanjem agencij za (začasno) zaposlovanje.


Pri delu preko agencij za zaposlovanje gre za tripartitno (trojno) pravno razmerje med delavcem, agencijo in uporabnikom (za potrebe tega članka bomo uporabljali izraz delodajalec). Pomembno je vedeti, da delavec ni v delovnopravnem odnosu z delodajalcem, ampak z agencijo, ki mu mora tudi zagotavljati pravice iz delovnega razmerja. V pogodbi o zaposlitvi se delavec in agencija sporazumeta, da bo delavec začasno delal pri določenem delodajalcu, da bo višina plačila odvisna od dejanskega opravljanja dela, določita pa tudi višino nadomestila plače v primeru predčasnega prenehanja dela pri delodajalcu oziroma v primeru, če agencija delavcu ne bo zagotavljala dela pri delodajalcu.


Agencijski delavci imajo enake pravice kot ostali


Z vidika delodajalca je pomembno, da sta agencija in delodajalec pred začetkom dela dolžna skleniti pisni dogovor (pogodbo o sodelovanju), v katerem morata določiti vse njune medsebojne pravice in obveznosti, pa tudi pravice in obveznosti med delavcem in delodajalcem. Pred začetkom dela mora delodajalec agencijo obvestiti o pogojih za opravljanje dela ter predložiti oceno tveganja za nastanek poškodb in zdravstvenih okvar. Pomembno je vedeti, da število agencijskih delavcev pri delodajalcu ne sme presegati 25 % celotnega števila delavcev, s čimer je želel zakonodajalec preprečiti neenakopraven položaj rednih delavcev na trgu dela.



Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *