Kaj moram vedeti, če želim pridobiti javno naročilo?

Avtor: Aleš Avbreht | Objava: 08.09.2014

Pripravili smo kratek in jedrnat pregled najpomembnejših stvari za podjetnike - ponudnike v postopkih javnega naročanja.


Javno naročanje je specializirano področje. Za uspešno pridobivanje javnih naročil je treba poznati tako zakonodajo kot tudi prakso tega področja. Zakonodaja in praksa gresta v smer večje fleksibilnosti in dostopnosti naročil tudi za manjša podjetja. Zato smo v naslednjih točkah strnili nekaj najpomembnejših navodil za vse, ki iščete svoje poslovne priložnosti preko javnih naročil, še več koristnih napotkov o tej temi pa lahko izveste septembra na 3. Kongresu javnega naročanja v Portorožu.

 

1. Kje najdem informacije o javnih naročilih in kateri pravni viri urejajo področje javnega naročanja v Republiki Sloveniji?

 

Informacije o javnih naročilih se objavljajo javno v elektronski obliki. Za slovenske podjetnike oziroma ponudnike je pomemben portal javnih naročil (PJN), kjer so informacije o posameznih naročilih dostopne preko povezave: http://www.enarocanje.si/?podrocje=portal.

 

Dostop do vsebine razpisa oziroma razpisne dokumentacije mora biti po zakonu prost in brez kakršnih koli dodatnih pogojev. Zaradi tehničnih razlogov naročniki na PJN objavijo povezavo do celotnega besedila razpisne dokumentacije. Velja načelo, da so veljavne le informacije, ki so objavljene na ta način (torej na ali preko PJN), morebitna komunikacija naročnika s ponudniki na drug način je neupoštevna, kar še posebej velja v postopkih pravnega varstva.

 

Sicer je za posameznega javnega naročnika mogoče spremljati naročila, ki jih oddaja, tudi preko njegovih spletnih strani.

 

Na nivoju Evropske unije so informacije o naročilih, ki imajo tako ocenjeno vrednost, da za njih veljajo Direktive o javnem naročanju, objavljene tudi preko povezave: http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *