Kaj morate urediti, če oddajate sobe

Avtor: Valentina Franca | Objava: 13.04.2006

Za dejavnost sobodajalca morate izpolnjevati vrsto predpisanih pogojev, od vpisa v register sobodajalcev do minimalnih tehnični pogojev, oznak, parkirišč, oskrbe ...



Ena izmed pogostih oblik dela doma je oddajanje sob gostom oziroma natančneje, opravljanje dejavnosti sobodajalcev. V prispevku se osredotočamo na zahteve, ki se nanašajo na prostore v stanovanju ali hiši, kjer se oddajajo sobe. Kajti če sobodajalec opravlja tudi druge dejavnosti, denimo gostinstvo, mora zadostiti tudi drugim zakonskim zahtevam posebej zanje.   

Kdo je sobodajalec 

Sobodajalec je opredeljen kot fizična oseba, ki v svojem stanovanju ali hiši trajno ali občasno (nepretrgoma ne več kot tri mesece in skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) ponuja gostom nastanitev z zajtrkom ali brez njega. Vpisan mora biti v register sobodajalcev pri upravni enoti, natančneje, v enoti pristojni za gostinstvo, ter v poslovni register Slovenije. Prostori za goste pri sobodajalcih se po vrsti in kakovosti opremljenosti ter storitev razvrščajo v kategorije, ki se označujejo z zvezdicami (od ena do tri). Minimalne tehnične pogoje, ki jih morajo izpolnjevati nastanitveni prostori, določa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih o minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Ta je nadomestil prejšnji Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave, ter pogojih glede minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *