Kaj storiti, če gre vaš nemški poslovni partner v stečaj

Avtor: | Objava: 10.12.2003



Ko gre nemški poslovni partner v stečaj, je najpomembnejši cilj izvoznika, da zagotovi maksimalno poplačilo svojih terjatev v stečajnem (insolvenčnem) postopku.  

Kaj mora torej izvoznik storiti, da bi ta cilj dosegel?
  1. V roku, ki ga določi insolvenčno sodišče (po zakonu je rok od dveh tednov do maksimalno treh mesecev), je treba neplačane terjatve prijaviti pri stečajnem (insolvenčnem) upravitelju. Upravitelj bo vaše terjatve preizkusil in sporočil, katera kvota bo predvidoma izplačana.
  2. Obenem je treba ugotoviti, ali imate dogovorjen pridržek lastninske pravice, ki bi vam omogočil prednostno poplačilo vaših terjatev. V primeru, da je pridržek dogovorjen, ga morate uveljaviti pri insolvenčnem upravitelju.
  3. Po določenem roku se sklicuje zbor upnikov. Vsak upnik ima pravico do udeležbe na tem zboru. O tem, kako se bo razdelil denar, bodo sicer odločali veliki upniki in banke, delno pa lahko svoje pravice uveljavljate tudi vi. Lahko glasujete proti temu, da insolvenčno podjetje posluje naprej - v večini primerov to v praksi ne funkcionira, kljub temu, da »sanacijski koncept« na papirju in v teoriji izgleda brez napak. Če bo večina glasovala za ukinitev poslovanja, bo insolvenčna masa, ki je pogosto na začetku postopka še prisotna, ohranjena.
 
Praktičen nasvet – Ko izveste za stečajni postopek nemškega dolžnika, preverite, če lahko vi naročite kakšno blago pri njem na odprt račun. Takoj nato naredite pobot med vašo in njegovo terjatvijo. V tem primeru bo odstotek poplačila 100%, dosežena kvota pa se pozitvno razlikuje od običajnih kvot v insolvenčnih postopkih.       

PRAVNI VIR:
Insolvenčni red – Insolvenzordnung (InsO)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *