Kakšno pogodbo o zaposlitvi skleniti?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 14.01.2014

V teh kriznih časih marsikateri podjetnik trikrat premisli, preden se odloči zaposliti določeno osebo. Ker Slovenija spada med tiste države, v katerih je obremenjenost plače z različnimi dajatvami med najvišjimi celo v svetovnem merilu, je tovrstna previdnost popolnoma razumljiva.



Vsekakor je pametno, da najprej racionalno pretehtate svoje potrebe pri zaposlovanju, in sicer: kakšen profil zaposlenega potrebujete, koliko ste vanj pripravljeni vložiti, za koliko časa ga potrebujete, kakšno konkretno korist si lahko obetate od njegove zaposlitve. Razmisliti morate, ali delavca potrebujete za polni ali samo za krajši (denimo polovični) delovni čas, ali bi ga sploh redno zaposlili (v skladu z zakonom o delovnih razmerjih) ali pa zadošča že sklenitev podjemnega, avtorskega ali drugega razmerja.


Še posebno pozornost posvetite odločitvi, ali ga boste zaposlili za nedoločen ali zgolj za določen čas. V teh kriznih časih je namreč zaposlitev za nedoločen čas prej izjema kot pravilo, kar je razumljivo, saj je za podjetnika, navkljub nekaterim spremembam delovne zakonodaje, še vedno dražja in posledično bolj rizična. Je pa tudi res, da se razlike med zaposlitvijo za nedoločen čas in zaposlitvijo za določen čas z vidika delodajalca (in seveda tudi delavca) zmanjšujejo. Pomembna sprememba je, denimo, da morajo v skladu z novelo zakona o delovnih razmerjih, sprejeto letos, delodajalci tudi zaposlenim za določen čas praviloma izplačati odpravnino (te pravice pa še vedno nimajo tisti zaposleni za določen čas, ki nadomeščajo začasno odsotnega delavca, tisti, ki opravljajo sezonsko delo, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, ter tisti, ki jim prenehajo veljati pogodbe za opravljanje javnih del). Po drugi strani so se pri pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas skrajšali odpovedni roki v primeru odpovedi pogodbe iz poslovnih razlogov in iz razlogov nesposobnosti (od 30 do 80 dni, namesto od 30 do 120 dni, kot je veljalo doslej) in le 15 dni v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.


Statistični podatki iz leta 2012 to potrjujejo, saj naj bi delodajalci pri novih zaposlitvah več kot 80 % delavcev zaposlili za določen čas. Trend se je nadaljeval tudi v letu 2013. Seveda je veliko vprašanje, ali so vse te pogodbe obenem tudi zakonite. O tem nekoliko več pozneje.



Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *