Kako do poštene tržne vrednosti

Avtor: Cvetka Peršak | Objava: 12.02.2014


Tudi moje podjetje bo močno prizadel nepremičninski davek, saj ima veliko nepremičnin (ukvarjal sem se z mizarsko dejavnostjo), čeprav je sedaj večina proizvodnih prostorov praznih oziroma v njih stojijo stroji, ki ničesar ne proizvajajo. Že večkrat sem poskušal vse skupaj prodati, tudi za polovico vrednosti, vendar kupca ni. Zanima me, kako lahko država trdi, da je nekaj vredno toliko in toliko evrov, če pa jaz tega ne morem prodati?


Z odgovorom, ki je skrit v vašem vprašanju, se popolnoma strinjam - da namreč država ne more ugotoviti »poštene tržne vrednosti«, če stvari ni mogoče prodati. Še več, če stvari ni mogoče prodati za nobeno ceno, potem nepremičnina sploh nima vrednosti. Slovenski pregovor pravi, da se da za pravo ceno vse kupiti oziroma vse prodati in po definiciji je poštena vrednost nepremičnine tista, po kateri bi nepremičnino vendarle lahko prodali. Sedaj je teh veliko, obljublja se davek, o katerem še ne vemo nič dokončnega, in potencialne kupce to odvrača od nakupa. Tako so v resnici nepremičnine precej manj vredne, kot bo/je določila država oziroma v njenem imenu ljudje na oblasti, ki sicer lahko rečejo/trdijo kar hočejo, dokler so pač na oblasti. In to zapišejo v zakone, ki naj bi veljali za vse enako!?


Če bo vendarle obveljalo, da bo zaračunan davek na poslovne nepremičnine po cenitvah, ki so bolj podobne naključnim zadetkom slepega v tarčo kot pa posledica resnega strokovnega ocenjevanja, bo s tem narejena velika škoda slovenskemu gospodarstvu, slovenskemu državljanu in zdravemu razvoju slovenskih otrok, ki se bodo spet naučili, da je bolje zapravljati, živeti od danes do jutri, kot pa delati, varčevati, gospodariti in ustvarjati - in metati denar v proračunsko vrečo brez dna. Tako bo morda vsaj generacija »Z« - rojeni po letu 2000 - naučila oblast, da je treba z državo delati bolj skrbno. Upajmo, da jo bomo takrat še imeli!




Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *