Kako do zbirk zakonov?

Avtor: Emilija Bratož | Objava: 09.06.2009



Manjše podjetje izdeluje polizdelke ter končne izdelke s področja kemije za industrijo in gospodinjstvo. Nekaj izdelkov že prodajajo na trgu Evropske unije, zanima pa jih, ali obstaja zbirka zakonskih in drugih zahtev za prodajo izdelkov na trgih zunaj Unije, na primer v Ukrajini in Albaniji?  
 
Na trgu EU velja večina enotnih zahtev (predvsem za tehnično zahtevnejše izdelke, hrano, kozmetične izdelke, kemikalije), na nekaterih področjih pa gre tudi za posebnosti. Ravno tako naletimo na posebnosti na trgih držav, ki ste jih omenili, torej v tretjih državah. Do informacij se ne pride tako zlahka oziroma ne prek popolne zbirke ali kataloga zahtev za vse države. Najpopolnejše informacije, za zdaj za 43 držav, najdete na spletni strani Izvoznega okna (www.izvoznookno.si). Preiskujete lahko poglavje Gospodarstvo, v katerem najdete podatke o predstavitvi države in statistične podatke o gospodarskih kazalcih ter industrijski proizvodnji. V rubriki »Poslovanje/poslovna zakonodaja/standardi in tehnični predpisi« so podatki, ki jih iščete v zvezi s trženjem in tehničnimi zahtevami za proizvode ter drugimi posebnimi predpisi in zahtevami v zvezi s trgovanjem. 

Žal boste v večini primerov našli osnovne podatke, o podrobnostih pa se boste morali naknadno pozanimati pri navedenih pristojnih ustanovah in kontaktnih osebah. Če vam stiki s tujino niso blizu, lahko pokličete na gospodarska predstavništva posameznih držav v Sloveniji ali na naša predstavništva v tujini (informacije: JAPTI). Tudi v OZS imamo kar nekaj zbirk podatkov o trgovanju s sosednjimi državami in državami Balkana. Pokličite kontaktno točko podjetniške mreže EEN (tel: 01/583-05-86) in vam bomo odgovorili. Če teh podatkov nimamo, lahko pošljemo povpraševanje na kontaktne točke teh držav, da nam odgovorijo na konkretna vprašanja, in vam posredujemo prejete odgovore.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *