Kako naj se zaposli direktor?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.11.2010

Če ustanovite podjetje, se lahko v njem zaposlite s pogodbo o zaposlitvi ali pa tudi ne, saj lahko delo opravljate tudi po pogodbi o poslovodenju. Med obema možnostma je velika razlika.



Ko smo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja doživeli pravi podjetniški bum, je Slovenija dobila toliko direktorjev, kolikor jih verjetno nikoli več ne bo imela. Mnoga podjetja so šla namreč vmes v stečaj in še včerajšnji direktorji so danes postali redni obiskovalci zavoda za zaposlovanje. Biti direktor firme se je sicer slišalo zelo nobel, a kaj, ko številna podjetja nekako niso zacvetela, oziroma so prezgodaj odcvetela, z njimi pa tudi direktorji.
 
Naravna podjetniška selekcija je torej naredila svoje, kar morda niti ni tako slabo, saj danes vsak odgovoren podjetnik točno ve, da položaj direktorja ne prinaša zgolj privilegijev, ampak predvsem veliko dela, odrekanja in predanosti podjetju.
 
Mnogi od njih – predvsem tisti, ki so še na začetku svojih poslovnih poti – se sprašujejo, ali naj se v podjetju sploh zaposlijo in kako naj se zaposlijo? Ne vedo, kakšne vrste pogodbo naj podpišejo s svojim podjetjem.
 
Zakon o delovnih razmerjih določa, da je vsaka fizična oseba, ki je v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi delavec, med slednje torej sodi tudi poslovodna oseba (direktor). To je oseba, ki je po zakonu ali po aktih družbe pooblaščena, da vodi posle družbe. Pomembno je, da se lahko poslovodna funkcija opravlja bodisi v obliki delovnega razmerja bodisi v obliki civilnega razmerja.
 
Kakšno pogodbo podpisati?
 
Če je denimo Luka ustanovil podjetje, ki se ukvarja s finančnim svetovanjem in je obenem tudi lastnik in direktor te družbe, se lahko odloči, da se bo v svojem podjetju zaposlil, kar pomeni, da bo stopil v delovno razmerje, ali pa bo za svoje podjetje delal na osnovi pogodbe o poslovodenju. Pri slednji velja, da Luka ni vstopil v formalno delovno razmerje s svojim delodajalcem (ki je sicer obenem podjetje, katerega lastnik je) in, da posledično ni pridobil vseh pravic, ki jih ima kot delavec po zakonu o delovnih razmerjih, ampak je s svojim podjetjem stopil v precej bolj avtonomen civilnopravni odnos. Avtonomen zato, ker mu podjetje, katerega lastnik je, ni dolžno zagotoviti vseh pravic, ki jih ima kot delavec po zakonu o delovnih razmerjih, denimo tistih v zvezi s plačo, z odpravnino, z odpovednimi roki. Luka je torej kot poslovodja po pogodbi o poslovodenju manj zavarovan, kot če bi se v svojem podjetju zaposlil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *