Kako najhitreje do podjetja

Avtor: | Objava: 10.11.2003



S poslovnimi partnerji se dogovorite za skupen posel, ki ga želite opravljati preko skupnega podjetja. V čim krajšem času potrebujete novo pravno osebo (d.o.o.). Še posebej, če so med partnerji tujci, bodo pričakovali, da lahko začnejo s poslovanjem, z najemanjem prostorov, zaposlovanjem ljudi, … v najkrajšem času po sklenitvi dogovora. Katera pot do novega podjetja je najhitrejša?  
 
Na voljo imate dve možnosti – lahko ustanovite novo podjetje, lahko pa kupite že obstoječe registrirano podjetje. Vsaka od možnih poti ima tako prednosti, kot pomanjkljivosti.  
 
1. Ustanovitev novega podjetja 

Precejšnja pomankljivost ustanavljanja novega podjetja je dolgotrajnost postopka. Res je, da je novo ustanovljeno podjetje zagotovo »čisto« – nima dolgov, registrirane ima točno tiste dejavnosti, ki jih potrebuje,… Res pa je tudi, da postopek v večini primerov traja predolgo, da bi si ga lahko (v časovni stiski) privoščili. 

2. Nakup že registrirane pravne osebe 

Pogosto je najhitrejša pot do podjetja nakup že ustanovljene pravne osebe (d.o.o.), ki je v trenutku nakupa dejansko že operativna za poslovanje. Na ta način omogočimo takojšnje delovanje pravne osebe.  
 
Pravne osebe, ki bi bila predmet prodaje, ni pretirano težko dobiti in strokovnjaki, ki se z ustanavljanjem družb ukvarjajo, vam običajno znajo svetovati tudi to, kje tako družbo dobiti.  
 
Pri nakupu pravne osebe je potrebna previdnost:
- Pazite na to, da družbo, ki jo kupujete, dejansko tudi poznate. Najbolj varno je, da taka družba sploh še ni poslovala (da torej še nima odprtega transakcijskega računa).
- Pred nakupom je potrebno narediti pregled poslovanja družbe.
- Koristno je pridobiti ustrezna osebna jamstva prodajalcev.
- Po nakupu družbe, je le-to potrebno ustrezno uskladi v smislu določil družbene pogodbe, registriranih dejavnosti, zastopnikov, …. 

Torej – odločitev je vaša, pot si boste izbrali glede na vaše potrebe oz. glede na partnerski dogovor. 

PRAVNI VIR:
Zakon o gospodarskih družbah
(UL RS 30/93, …45/01) 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *