Kako odložiti plačilo davka

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 11.05.2009

Prišel je čas, ko morate poravnati svoje davčne obveznosti do države. Če denarja za plačilo nimate, lahko zaprosite za odlog plačila ali za obročno plačilo obveznosti.



Izpolnitev davčne obveznosti je temeljna obveznost davčnega zavezanca, ne glede na druge obveznosti, ki jih morebiti davčni zavezanec ima. Pri tem je treba vedeti, da se v skladu s 96. členom Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) od davkov, ki jih zavezanec za davek ni plačal v predpisanem roku, plačajo zamudne obresti po 0,0274-odstotni dnevni obrestni meri. Izpolnitev davčne obveznosti je obligatorne narave tudi za pravne naslednike ali skrbnike davčnega premoženja, ki morajo prevzeti davčne obveznosti in terjatve iz naslova davkov pravnega prednika. Prav tako je izpolnitev davčne obveznosti predpisana za dediče do višine podedovanega premoženja, razen v primerih prenehanja opravljanja dejavnosti fizične osebe iz naslova dohodnine in socialnih prispevkov in v primerih, ko davčna obveznost ne presega 80 evrov.
 
Če denarja nimate
 
Pri plačilu ali doplačilu davka lahko davčni zavezanec zahteva odlog plačila davka z vložitvijo Vloge za odlog oziroma obročno plačilo davka pri davčnem organu, kjer je fizična ali pravna oseba vpisana v davčni register.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *