Kako se pravno varno lotiti gradnje?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 03.09.2010

Pri gradnji večjega objekta vas čaka cel kup nevarnosti in morebitnih sporov, zaradi katerih se je treba že pred začetkom del pravno zavarovati.



Slovenci veljamo za izjemne rokodelce. Tako je tudi pri gradnjah objektov, kjer kar mrgoli graditeljskih samoukov. Dejstvo je, da sodimo po tem kriteriju v sam evropski vrh. A vsaka medalja ima dve plati.
 
Dejstvo, da si zna marsikateri Slovenec kar sam zgraditi hišo, ni nujno pozitivno. Amaterski graditelji niso seznanjeni z vsemi pastmi gradnje, prav tako se pogosto ne zavedajo svoje odgovornosti za škodo, ki bi jo zaradi neprofesionalne gradnje lahko povzročili svoji okolici. Veliko problemov se poraja tudi pri pravnih vidikih gradnje. Mnogo investitorjev namreč med gradnjo naleti na pravne težave, ki so bodisi posledica njihovega pravnega neznanja bodisi posledica utemeljenih ali pa manj utemeljenih sporov s partnerji pri gradnji, kot so projektanti, izvajalci in nadzorniki gradnje. Tudi zato se vedno več investitorjev raje odloči, da bo za gradnjo najelo profesionalno gradbeno podjetje, pa četudi jih bo to nekoliko bolj udarilo po žepu. 
 
Ničesar brez gradbene pogodbe
 
Poleg zakona o graditvi objektov je najpomembnejši pravni element gradnje vsekakor gradbena pogodba. Nekateri jo imenujejo tudi pogodba o izvedbi del ali pa pogodba o gradbenih delih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *