Kako ugovarjati zoper obračun stroškov izvršitelja

Avtor: | Objava: 12.03.2004



Zoper dolžnika ste sprožili izvršilni postopek, v katerem je izvršitelj zarubil in prodal dolžnikove premičnine, nato pa vam je izdal obračun plačila za svoje delo in stroške. Obračun je tako visok, da presega od dolžnika izterjani znesek, menite pa, da je izvršitelj stroške in plačilo za delo nepravilno obračunal. Kaj lahko sedaj storite, da se plačilo za izvršitelja ne bo izterjalo od vas?  

Izvršitelj mora upniku izročiti obračun plačila za svoje delo in stroške, ki so mu nastali z opravljanjem dejanj v izvršilnem postopku (rubež, razpis in oprava dražbe, kilometrina, … ipd. ).  

Če menite, da obračun stroškov ni pravilen, imate možnost v osmih dneh vložiti zahtevo, da o obračunu stroškov odloči sodišče. Zahtevo morate vložiti pri izvršitelju, le-ta pa jo nato posreduje sodišču, ki o njej odloči in izda poseben sklep.  

Če zahteve ne boste vložili, bo obračun stroškov izvršitelja postal dokončen, dobil pa bo tudi moč izvršilnega naslova. To pomeni, da lahko izvršitelj že na podlagi dokončnega obračuna plačila za delo in stroškov izterja svoje plačilo in mu ni potrebno vlagati tožbe!  

Izvršitelj se sicer načeloma poplača iz denarja, ki ga je izterjal od dolžnika; vendar pa so možne tudi situacije, ko od dolžnika ni bilo mogoče ničesar izterjati ali pa, da izterjani znesek ne zadostuje za plačilo izvršitelju. V tem primeru se bo izvršitelj poplačal iz varščine, ki jo je položil upnik; če pa varščina ni bila položena, lahko izvršitelj denar zahteva od upnika naknadno!  

V izvršilnem postopku je torej potrebna previdnost, če predlagate rubež in prodajo premičnin dolžnika, saj se lahko zgodi, da boste morali stroške za izvršitelja na koncu plačati sami! Zato je pred vključitvijo izvršitelja v določenih primerih potrebno razmisliti o tem, če stroški izvršitelja ne bodo vrednostno presegali izterjanega dolga. 

PRAVNI VIR:
Zakon o izvršbi in zavarovanju
(UL RS 51/98, 72/98, 11/99, 89/99, 11/2001, 75/2002, 87/2002, 70/2003)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *