Kako unovčiti svoj delež v gospodarski družbi?

Avtor: | Objava: 10.06.2003



V družbi z omejeno odgovornostjo ste eden od družbenikov z določenim deležem, ki pa ga želite delno ali v celoti odprodati, da bi kapital vložili v drug posel. Kaj lahko storite?

Svoj delež v družbi lahko prodate delno ali v celoti, glede na to se postopek prodaje v ničemer ne razlikuje. Razlika nastane glede tega, komu želite prodati svoj delež - družbenikom te družbe ali zunanji osebi?

Družbeniki imajo, če v pogodbi ni drugače določeno, pri nakupu deleža prednost pred drugimi osebami. To pomeni, da morate svoj delež najprej ponuditi vsem družbenikom in sicer sorazmerno glede na njihove dosedanje poslovne deleže. Ne smete se namreč z enim od (npr. treh) družbenikov dogovoriti, da mu boste prodali svoj delež in bi s tem le-ta pridobil večjo moč v družbi.

Zakon o gospodarskih družbah, ki ureja način prodaje poslovnega deleža, je tukaj jasen. Določa namreč, da mora družbenik, ki hoče svoj delež prodati o tem pisno obvestiti ostale družbenike in jih pozvati, da mu v roku enega meseca sporočijo, ali bi sami kupili ta delež. V pisnem obvestilu morajo biti navedeni pogoji prodaje (npr. cena, način plačila, ipd.).

Prodajalec poslovnega deleža mora dokazati, da je obvestilo poslal drugim družbenikom, zato je najbolje obvestilo poslati priporočeno.

Če je več družbenikov zainteresiranih za nakup, postanejo vsi skupaj lastniki poslovnega deleža, ki je predmet prodaje. Šele v kolikor družbeniki v enem mesecu po prejemu obvestila nanj ne odgovorijo oz. če nočejo kupiti poslovnega deleža, ga prodajalec lahko proda nekomu, ki ni družbenik.

PRAVNI VIR
Zakon o gospodarskih družbah (UL RS 30/93)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *