Kako uspešno zaposliti novega sodelavca

Avtor: Valentina Franca | Objava: 09.05.2006

Novega sodelavca je nujno najprej preveriti s poskusnim delom, če pa gre za prvega iskalca zaposlitve pa je finančno najugodnejša možnost pripravništvo.



Obveznost pripravništva za prve iskalce zaposlitve v gospodarstvu že nekaj let več ne velja (od uveljavitve novega Zakona o delovnih razmerjih), vendar delodajalci še vedno množično posegajo po tej pravni možnosti. Po drugi strani se vse bolj uveljavlja poskusno delo, ki je primerno za vsakega novega sodelavca. O prednostih in slabostih obeh pravnih možnosti smo se pogovarjali s kadrovsko svetovalko Valerijo Čuček.  

Po stari delovnopravni zakonodaji (novi Zakon o delovnih razmerjih – ZDR - velja od 1. januarja 2003) je bilo pripravništvo obvezno za vsakogar, ki je prvič začel opravljati delo, ustrezno vrsti in stopnji svoje izobrazbe, novi ZDR pa obravnava pripravništvo kot izjemo. Obvezno je namreč samo v zakonsko določenih primerih, kot so na primer zdravniki, učitelji in pravniki. Ravno tako ni obvezno poskusno delo, vendar delavcu in delodajalcu ponuja začetno preizkusno obdobje, v katerem lahko delodajalec oceni in preveri, ali je delavec res sposoben za delo, delavec pa s tem preveri, ali mu delu sploh ustreza. V obeh primerih se sklene pogodba o zaposlitvi: v primeru pripravništva za določen čas (običajno od pol do enega leta), v primeru poskusnega dela pa za nedoločen čas s poskusnim obdobjem do šestih mesecev.  

Pripravništvo je finančno ugodnejše
 

Valerija Čuček, svetovalka za kadre pri podjetju Kadis, pojasnjuje, da je pripravništvo za delodajalce zelo ugodna pravna možnost, saj ponuja zaposlitev z nižjim osebnim dohodkom, to je 70 odstotkov plače za delo, ki je določeno v pogodbi o zaposlitvi, zato se le redki delodajalci pripravništvu pri zaposlovanju začetnika odpovejo, čeprav ima morda začetnik že veliko delovnih izkušenj s honorarnim in/ali študentskim delom. »Če res gre za popolnega začetnika, je nižja plača upravičena, saj uvajalno obdobje pomeni, da se mora z novim zaposlenim nekdo ukvarjati, ga usposabljati ter mu predajati znanja, ki jih pri svojem delu potrebuje. Ker začetnik pogosto dela na more takoj samostojno opravljati, je njegova odgovornost temu primerno manjša. To je lahko za pripravnika, ki je v začetnem obdobju negotov, prednost,« azlaga Čučkova.  
Valerija Čuček, Kadis, svetovalka za kadre: »V času pripravništva in poskusnega dela naj delodajalec dodeli kandidatu takšna dela, ki jih bo opravljal tudi po začetku uvajalnega obdobja. V nasprotnem primeru nima ustreznega temelja za ocenjevanje delovne uspešnosti.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *