Kako zaposlovati drugače

Avtor: Valentina Franca | Objava: 12.12.2006

Poiščite možnosti zaposlovanja, ki so alternativa pogodbi za nedoločen čas. Pri vsakem tipu pogodbe pa so določene pasti, tako za delodajalca kot delavca. Pri zaposlovanju za določen čas na primer pazite, da ne boste prekoračili rokov za veriženje.



Če se vam zdi zaposlitev delavca za nedoločen in polni delovni čas preveč obremenjujoča in daljnosežna, lahko razmislite o drugih možnostih zaposlovanja, vendar morate paziti na zakonska določila.  

Med tako imenovanimi spremenljivimi pogodbami, ki jih ponuja naša zakonodaja, je najbolj razširjeno sklepanje pogodb za določen čas. Čeprav s tovrstno pogodbo odpadejo (lahko dolgotrajni in dragi) postopki odpovedi delovnega razmerja, je treba paziti na določena zakonska pravila, saj se lahko v nasprotnem primeru pogodba za določen čas spremeni v pogodbo za nedoločen čas. Po drugi strani so premalo izkoriščene možnosti zaposlovanja za delo s krajšim delovnim časom in za delo na domu. Obe obliki zaposlitve lahko ob ustrezni organizaciji delovnega postopka zelo pripomoreta k povečanju učinkovitosti in spremenljivosti delodajalcev.  

Nepazljivost hitro spremeni določen v nedoločen čas 

V primerjavi s pogodbo za nedoločen čas je prednost pogodbe za določen čas njeno samodejno prenehanje s časom. Če na primer sklenemo pogodbo o zaposlitvi do 30. junija 2007, bo naslednji dan, torej 1. julija 2007, pogodba prenehala veljati brez kakršnegakoli ravnanja tako delavca kot tudi delodajalca. Vendar moramo biti veliko pazljivejši pri sestavljanju pogodbe. Če v njej ne zapišemo časa trajanja pogodbe ali je ne sklenemo v pisni obliki, se domneva, da je sklenjena za nedoločen čas. Ta domneva bo obveljala tudi, če delavec ostane na delovnem mestu oziroma če nadaljuje z delom tudi po poteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *