Kako zavarovati poslovno skrivnost

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 03.08.2010

Kraja poslovne skrivnosti se lahko kaznuje z zaporno kaznijo do petih let. A kaj sploh je poslovna skrivnost?



V razvitih kapitalističnih državah, denimo v ZDA ali na Japonskem, šteje izdaja poslovne skrivnosti podjetja med hujše oblike gospodarskega kriminala. To seveda ne preseneča, saj se na teh tržiščih, ki so zelo konkurenčna, odvija trd boj za tržno prevlado. Nekateri brezobzirni podjetniki pa menijo, da so v takem boju za zmago dovoljena vsa sredstva.
 
V Sloveniji varstvo poslovnih skrivnosti seveda ni prvorazredna tema poslovnih razgovorov, kar pa seveda še ne pomeni, da se kraje občutljivih podatkov v podjetjih ne dogajajo. Spominjam se primera priznane jezikovne šole, ki je še posebej v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poslovala zelo uspešno. Zaradi zelo profesionalnega odnosa do dela je imelo podjetje vsako leto več učencev in je imelo tam na vrhuncu svojega poslovanja, okrog leta 1995, zaposlenih več kot petnajst učiteljev. Potem pa je direktorica jezikovne šole lepega dne zgrožena ugotovila, da je iz računalnikov in drugih zbirk podjetja izginilo veliko podatkov o imenih in naslovih strank, literatura o metodah poučevanja, plačilne liste in podobni podatki.
 
Samo nekaj tednov zatem je mlad učitelj angleščine v tej šoli dal odpoved, ustanovil svojo jezikovno šolo, po nekakšnem naključju pa so bili njegovi prvi učenci tisti, ki so se prej učili v jezikovni šoli, kjer je prej poučeval. Njegove metode poučevanja so bile seveda identične kot v priznani jezikovni šoli. Izkazalo se je, da je imel prav on prste vmes pri kraji podatkov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *