Kakovost in označevanje kruha in drugih pekovskih izdelkov

Avtor: | Objava: 10.03.2003



Proizvajalci kruha in drugih pekovskih izdelkov morajo biti pozorni na natančne določbe Pravilnika o kakovosti pekovskih izdelkov, tako glede surovin za izdelavo, kot tudi glede poimenovanja teh izdelkov.
 
Med pekovske izdelke štejemo: kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske izdelke.
 
1. Kruh se razvršča glede na vrsto uporabljenih surovin in glede na način izdelave: pšenični kruh, rženi kruh, kruh iz drugih krušnih žit, mešani kruh,kruh posebnih vrst.
 
2. Za pekovsko pecivo se smiselno uporabljajo določbe Pravilnika, ki urejajo 'surovine in izdelavo kruha'.
 
3. Drugi pekovski izdelki se razvrščajo in poimenujejo zlasti kot: prepečenec, grisini, preste, mlinci in drobtine.
 
Pravilnik natančno določa surovine, ki morajo biti uporabljene pri posamezni vrsti pekovskega izdelka.
 
Kot primer navajamo pšenični kruh. Ta se izdeluje iz pšenične moke različnih tipov in se razvršča in poimenuje kot:- pšenični beli kruh (iz pšenične bele moke s pepelom do 0,55%);- pšenični polbeli kruh (iz pšenične polbele moke s pepelom od 0,56% do 1,05%);- pšenični črni kruh (iz pšenične črne moke s pepelom nad 1,06%);- pšenični polnozrnati kruh (iz polnozrnate pšenične moke oz. polnozrnatega pšeničnega drobljenca).
 
Pri izdelovanju pšeničnega kruha se lahko del pšenične moke nadomesti z drugo vrsto moke ali kosmiči, vendar mora delež pšenične moke znašati najmanj 90%.
 
VELJAVNOST:
Od 28.3.2003.
 
Pekovski izdelki, ki niso označeni v skladu s tem pravilnikom, so lahko v prometu do 30. julija 2003 oz. do porabe zalog pekovskih izdelkov, proizvedenih pred 30. julijem 2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o kakovosti pekovskih izdelkov (UL RS 26/2003)Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002-ZDU-1 in 58/2002-ZMR-1)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *