Kakovost in označevanje soli za prehrano

Avtor: | Objava: 10.08.2003



Proizvajalce in ponudnike soli seznanjamo s Pravilnikom o kakovosti soli, ki predpisuje način označevanja soli za prehrano ljudi in pripravo živil, ter pogoje, ki jih mora izpolnjevati posamezna vrsta soli.

Sol se lahko označuje kot evapororana, kamena ali morska sol. Glede na način obdelave pa se označuje kot rafinirana ali kot nerafinirana sol.

Sol je lahko v prometu samo kot predpakirana sol, pri čemer mora biti označena s predpisanimi podatki. Iz označbe mora biti razviden način proizvodnje soli, kako je sol mleta, ali je sol jodirana in ali je sol nefarinirana.

Kamena in evaporirana sol za prehrano ljudi in pripravo živil morata biti obvezno jodirani.
Sol mora biti proizvedena in označena v skladu s tem pravilnikom do 30.06.2003. Sol, proizvedena in označena pred tem datumom, je lahko v prometu do porabe zalog.
 
VELJAVNOST:
Od 2.8.2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o kakovosti soli (UL RS 70/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *