Kakšno pogodbo o delu naj sklenem?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 11.11.2008

Čeprav pogodbe o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih še prevladujejo, pa jih številni podjetniki vse manj radi podpisujejo. Na voljo so jim druge, manj tvegane oblike zaposlitve.



Marsikateri slovenski podjetnik je zaradi neobičajno pogostih sprememb zakonodaje upravičeno nejevoljen, ko se odloča, kakšno pogodbo o delu naj sklene s svojimi sodelavci - izvajalci del. Če lahko za vsebinske značilnosti pogodb o delu še nekako rečemo, da jih čas za zdaj še ni načel in torej ostajajo kolikor toliko nespremenjene, pa so novosti na področju obdavčitve teh tako pogoste, da se lahko že upravičeno vprašamo, ali ni zaradi tega že ogrožena pravna varnost, pa tudi načelo predvidljivosti pravnih razmerij v naši državi.  

Vrste pogodb o zaposlitvi 
 
Za nekoliko lažjo odločitev, za kakšno pogodbo o delu se boste odločili, ko boste najemali delovno silo, vam na tem mestu podajamo nekaj napotkov. Čeprav pogodbe o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih še prevladujejo, pa jih številni podjetniki vse manj radi podpisujejo. Razlogi za to so evidentni: za podjetnika so take pogodbe drage in polne odvečnega administrativnega dela, zato se v mnogih primerih - če se le da - raje odločijo za sklenitev katere izmed pogodb v skladu z obligacijskopravno oziroma avtorskopravno regulativo. Še vedno velja, da so v Sloveniji primerjalno gledano pogodbe o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih za podjetnike med najmanj prijaznimi v Evropi. Tako stanje se z ukinitvijo davka na plače, ki naj bi stopila v veljavo z naslednjim letom, sicer izboljšuje, tako da lahko v kratkem vendarle pričakujemo, da se bo število rednih pogodb o zaposlitvi začelo povečevati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *