Kdaj je gasilni aparat obvezen?

Avtor: Max Vrečko | Objava: 05.04.2011



Je namestitev gasilnih aparatov in omaric prve pomoči obvezna samo za podjetja, ki opravljajo proizvodne oziroma bolj nevarne dejavnosti? Ali pa je taka oprema obvezna tudi za svetovalno podjetje s štirimi zaposlenimi, kakršno smo mi, ki delamo zgolj v pisarnah in na terenu?
 
Vsako podjetje mora imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja. V oceni tveganja mora biti zajeta tudi požarna varnost in organizacija prve pomoči.
 
Požarna varnost – gasilni aparati: brez računalnikov v podjetju ne gre, možna je tudi druga oprema (fotokopirni stroj, uničevalnik dokumentov, avtomat za kavo ...). Verjetnost požara je majhna, toda vir vžiga je prisoten v obliki električne energije. Delodajalec mora imeti interes, da so posledice požara, če do njega pride, čim manjše, kar pomeni, da brez gasilnega aparata ne bo šlo. V tem primeru bi zadoščal 6-kilogramski gasilni aparat na ogljikov dioksid, ki je primernejši od gasilnega aparata na prah, saj ne bo uničil podatkov v računalniku. Nameščen naj bo na višini od 80 do 120 centimetrov od tal, iznad aparata je na višini 150 centimetrov nalepka, ki označuje mesto aparata.
 
Če ima podjetje poslovne prostore v poslovni stavbi, je požarna varnost lahko ustrezno pokrita z gasilnimi aparati na hodnikih poslovne stavbe, toda to mora biti upoštevano v oceni tveganja. Delodajalec ne sme pozabiti na predpisane preglede gasilnih aparatov ter na nov aparat najprej po dveh letih in nato vsako leto.
 
Organizacija prve pomoči – omarica za prvo pomoč: verjetnost nezgod je majhna, toda urez, vbod je tudi pri pisarniškem delu možen. Omarica v vašem primeru ni potrebna, zadoščal bo komplet prve pomoči, podoben tistemu v osebnem avtomobilu, pomembno je, da je na vidnem mestu. Lahko je tudi v omari, toda na vratih omare naj bo ustrezni znak (rdeči križ ali napis prva pomoč). Pomembno je, da se ve, kje je komplet prve pomoči.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *