Ko podjetnika »napadeta« bolniška in porodniška

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.04.2010

Pri odmerjanju bolniške in porodniške odsotnosti z dela ter očetovskega dopusta delodajalec nima manevrskega prostora, saj zakonodaja zelo natančno določa pravice delavcev.



Začelo se je tako, da je Janez pred šestimi leti prišel na idejo, da bi izdeloval spletne strani za podjetja po posebej konkurenčnih cenah. Ideja je meso postala in Janez je kmalu ustanovil d.o.o. Podjetje je raslo ter je zaradi zanosa in trdega dela celotnega tima kmalu postalo perspektivno podjetje na področju storitev s področja informatike. Danes je Janezovo podjetje eden najboljših igralcev na svojem področju v državi.
 
Janez ima zdaj zaposlenih že osem ljudi, ki delajo vse petke in svetke za dokaj dobro plačo. Ker pa gre pretirano delo pogosto vštric z izgorelostjo, je Janez lepega dne ugotovil, da je skoraj polovica njegovega podjetja na bolniški. Kot da to še ne bi bilo dovolj, je prav zdaj na porodniško odšla še tajnica. Janeza je zaskrbelo – koliko me bo pa vse tole stalo?
 
Pa poglejmo paragafe ...
 
Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec v primeru odsotnosti z dela zaradi bolezni, poškodbe ali nege ožjega družinskega člana pravico do nadomestila plače, in sicer neodvisno od trajanja zavarovanja ob nastopu razloga za bolniško.
 
Višina nadomestila za bolniško je odvisna od razloga za bolniško odsotnost in znaša 100 odstotkov osnove za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu, 90 odstotkov osnove za primer bolezni ter 80 odstotkov osnove za primer poškodbe zunaj dela, nege ožjega družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *