Ko se zalomi z davčnim obračunom

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 09.06.2009

Če ste zamudili z oddajo davčnega obračuna ali ste oddali napačen obračun, lahko napako še vedno popravite.



Pri oddaji davčnega obračuna ne teče vedno vse po načrtu in takrat je treba upoštevati skrajne možnosti, ki nam jih zakon omogoča.
 
Če obračuna ne morete predložiti
 
Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) nalaga davčnemu zavezancu, ki iz opravičljivih razlogov (bolezen in druge nepredvidljive razmere) ne more predložiti davčnega obračuna v predpisanem roku, da predlaga davčnemu organu predložitev davčnega obračuna po izteku predpisanega roka, in sicer najpozneje v roku osmih dni po prenehanju vzroka, ki je vodil v zamudo, oziroma v treh mesecih po roku za predložitev davčnega obračuna.

Če davčni zavezanec tak predlog predloži pred iztekom roka za predložitev davčnega obračuna, davčnemu organu skupaj s predlogom predloži tudi dokazilo o nastanku nepredvidljivih dogodkov (na primer potrdilo zdravnika).
 
Če davčni zavezanec vloži predlog o predložitvi davčnega obračuna že po predpisanem roku, mora poleg dokazila o nastanku nepredvidljivega dogodka davčnemu organu predložiti tudi davčni obračun.

Če davčni zavezanec zamudi rok za vložitev predloga za predložitev davčnega obračuna po izteku predpisanega roka, ne more predlagati podaljšanja roka za predložitev predloga davčnemu organu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *