Ko sklepate licenčno pogodbo

Avtor: Meti Ketner | Objava: 09.02.2009

Prenos licenčne pravice lahko prinese kopico skrbi in nesporazumov, če ne veste, kako pripraviti licenčno pogodbo. Poznati morate zakonodajo s tega področja, pa tudi prakso.



Podjetje običajno žanje rezultate lastnega proizvodnega in poslovnega procesa z opravljeno storitvijo oziroma s prodajo konkretnega proizvoda na trgu. So pa tudi podjetja, ki ne prodajajo svojih proizvodov, temveč prodajajo proizvode po licenci.
 
Licenčna pogodba mora biti pisna
 
Licenčna pogodba predstavlja pravico do izkoriščanja (proizvodnja, označevanje, dajanje licenčnih proizvodov v promet …) patenta, tehničnega znanja in izkušenj, znamk, vzorcev ali modelov v skladu s soglasjem njihovega imetnika in pod dogovorjenimi pogoji. Licenčno pogodbo na nacionalni ravni ureja Obligacijski zakonik (Ur. l. RS, št. 97/2007 z dne 24. 10. 2007). Pogodbeni stranki morata svoj dogovor o izkoriščanju določene pravice zapisati (na papir ali katerikoli drug medij, ki zagotavlja pisnost oblike). Ustni dogovor pogodbenih partnerjev sklenjen na primer v njihovih poslovnih prostorih ali pa dejansko izkoriščanje določene pravice s strani pridobitelja licence, ne zadostuje za sklenitev licenčne pogodbe. Licenčna pogodba brez pisne oblike torej ne obstaja oziroma je nična.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *