Komplet za prvo pomoč za motorna vozila

Avtor: | Objava: 11.10.2004



Voznike avtomobilov in motoriste seznanjamo z nekaterimi določbami Pravilnika o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil. 

Pravilnik določa vsebino, obliko in kvaliteto kompleta za prvo pomoč motoristov in avtomobilistov.
 

Komplet mora biti shranjen v embalaži, ki ga ščiti pred poškodovanjem, nečistočo in vodo.  
 
Material, iz katerega je embalaža izdelana, ne sme vplivati na kakovost vsebine in mora biti odporen proti gorivom, uporabljanih v motornih vozilih, proti vlagi in temperaturnim spremembam. Če je embalaža izdelana iz materiala, ki lahko porjavi, mora biti zaščitena proti koroziji. Embalaža mora imeti zadostno trdnost, robovi ne smejo biti ostri, pokrov pa mora biti takšen, da ga je mogoče brez težav ločiti od podlage, vendar tudi takšen, da varuje proti nehotenemu odpiranju.  
 
Na pokrovu kompleta mora biti označen proizvajalec in napis »Komplet za prvo pomoč - za motoriste« oz. »Komplet za prvo pomoč - za avtomobiliste«. Na njem je prepovedana uporaba znaka Rdečega križa.  
 
Kosi v embalaži morajo biti zloženi tako, da se pri odprtem pokrovu in nagibu 30 stopinj ne raztresejo.  

Seznam pripomočkov v kompletu mora biti v slovenskem jeziku, prvi napotek na njem pa mora določati, da se porabljen ali manjkajoči del nujno nadomesti z novim. Rdeči križ izda tudi zloženko »Najnujnejši ukrepi prve pomoči - navodila za laike« ali drugo strokovno verificirano navodilo. 

VELJAVNOST:
Od 15.10.2004, uporabljati se začne 1.1.2005. 
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil (UL RS 106/2004)
Zakon o varnosti cestnega prometa (UL RS 30/98, 61/2000, 21/2002, 67/2002, 83/2004)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *