Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 05.08.2008

Konkurenčna prepoved velja avtomatično za vse delavce v delovnem razmerju, o konkurenčni klavzuli pa se morata delodajalec in delavec izrecno dogovoriti.



Začnimo s primerom: Podjetje, ki se ukvarja z računalniškim svetovanjem, je zaposlovalo delavca. Ta delavec je za časa trajanja delovnega razmerja pri tem podjetju obenem občasno svetoval o skrivnostih računalništva še konkurenčnemu podjetju, ki se (poleg drugih dejavnosti) prav tako ukvarja z računalniškim svetovanjem. Ali je delavec kršil konkurenčno prepoved? Da.  
 
Bistvo konkurenčne prepovedi je v tem, da jo določa že zakon in velja za vse delavce v delovnem razmerju, pomeni pa, da delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali za tuj račun opravljati del oziroma sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in bi zanj pomenili konkurenco. Ker podjetje, kjer je delavec zaposlen, dejansko opravlja dejavnost računalniškega svetovanja, ta delavec pa je pri konkurenčnem podjetju (čeprav občasno) opravljal dejavnost, ki podjetju, kjer je zaposlen, pomeni konkurenco, je prišlo do kršitve konkurenčne prepovedi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *