Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.12.2012

Iz konkretnih primerov, ki so nanizani v članku, boste lahko ugotovili, da nam šele praksa pokaže vse zanimive razsežnosti obeh pravnih institutov.



Primer 1: Podjetje, ki se ukvarja z grafičnimi storitvami, zaposluje delavca Jožeta. Jože pa poleg tega dela kot grafik še honorarno za neko drugo podjetje.  

Postavlja se vprašanje, ali Jože zaradi tega krši konkurenčno prepoved? Odgovor je – da.  

Zakaj jo krši? Zato, ker delavci v delovnem razmerju ne smejo za svoj ali za tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in bi zanj pomenili konkurenco. Vendar pa je tu potrebno biti natančen. Jože bo kršil konkurenčno prepoved le, če dejavnost, ki jo honorarno opravlja pri drugem podjetju, njegovemu delodajalcu dejansko predstavljala konkurenco. Če se, denimo, drugo podjetje večinsko ukvarja z informatiko in le v manjšem obsegu tudi z grafično dejavnostjo, bi težko rekli, da je to podjetje konkurenčno Jožetovemu delodajalcu na področju grafične dejavnosti. Če pa bi to drugo podjetje kot svojo glavno dejavnost opravljalo prav grafično dejavnost, bi šlo za konkurenčno dejavnost, Jože, ki bi tam honorarno delal, pa bi kršil konkurenčno prepoved.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *