Najpogostejše napake pri varstvu osebnih podatkov

Avtor: Andrej Tomšič | Objava: 08.07.2010

Podjetja še vedno prepogosto kršijo zakon o varstvu osebnih podatkov, zaradi česar jim Informacijski pooblaščenec izreka številne globe. Lani je najvišja globa znašala 112.000 evrov.


Če najamete podjetje, ki izvaja videonadzor, natančno opredelite, kaj sme oziroma česa ne sme početi s posnetki.

Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) je sicer tudi po evropskih raziskavah relativno zelo dobro poznan med podjetji, vseeno pa Informacijski pooblaščenec kot nadzorni organ še vedno ugotavlja precejšnje število kršitev in izreka temu ustrezno število glob. V lanskem letu je izrekel tudi svojo doslej najvišjo globo v višini 112.000 evrov. V članku bom opisal nekatera področja, ki jih podjetja pogosto kršijo, izvedeli pa boste tudi nekaj o primerih konkretnih kršitev in o napotkih, kako se jim izogniti.
 
Zasebnost na delovnem mestu
 
V praksi se dogaja precej kršitev, ki segajo na področje zasebnosti na delovnem mestu. V marsikaterem podjetju so vodstvo oziroma lastniki prepričani, da jim lastništvo nad opremo in delovnimi sredstvi daje široko, včasih domnevno celo neomejeno pravico do nadzora zaposlenih. »To so moja sredstva, moja last, dana v uporabo zaposlenim, zato ti nimajo pravice, da ta sredstva zlorabljajo za zasebne namene, za kršitve disciplinskih in konkurenčnih prepovedi, ali celo za storitev kaznivih dejanj,« meni marsikateri delodajalec. Najpogosteje so na udaru službeni računalniki, dostop do interneta, elektronska pošta in mobilni telefoni.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *