Nastop na sejmu inovacij

Avtor: Dušan Borštar | Objava: 10.05.2010



Slišal sem, da predstavitev novega izdelka na sejmu inovacij zagotavlja enoletno zaščito industrijske lastnine, čeprav izdelek ni posebej zaščiten (ni podeljen patent). Je to res? Ne zdi se mi namreč pametno razstavljati izdelka, če ga lahko vsi kopirajo.
 
Informacija ni točna. Razstavljanje izdelka na sejmu inovacij navadno ne more biti osnova za uveljavljanje sejemske ali razstavne prednostne pravice. Ta je namreč priznana samo v primeru razstavljanja na redkih mednarodnih sejmih in svetovnih razstavah, ki so vnaprej določene po presoji posameznih patentnih uradov. Razen tega pa zgolj razstavljanje celo na uradno priznani razstavi ali sejmu v nobenem primeru še ne pomeni patentnega varstva. Priznanje razstavne prednostne pravice pomeni zgolj možnost uveljavitve prednosti pred vsemi, ki bi taisti izum prijavili pozneje, in obenem navkljub javnemu razkritju ohranitev formalne novosti izuma, ki je temeljni pogoj za podelitev patenta. Pri vsem skupaj je ključnega pomena, na kakšen način je bil izdelek predstavljen, namreč, če je z razstavljanjem bistvo izuma v resnici sploh razkrito.
 
Popolnoma drugačna pa bi bila situacija v primeru, če bi šlo za nov dizajn, kajti oblika izdelka je vselej in vsakomur vidna. V takem primeru pa dizajn na območju EU uživa zaščito v trajanju treh let od datuma, ko je bil prvič javno predstavljen na ozemlju ene od članic EU, pri čemer zahteve za registracijo niti ni treba vložiti. Če komu triletno varstvo ne zadostuje, mora poskrbeti za registracijo, zahtevo zanjo pa je tako kakor pri patentu treba vložiti še pred javno predstavitvijo modela.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *