Nova kolektivna pogodba v zasebnem sektorju

Avtor: Svetko Praštalo | Objava: 07.08.2006

Delavci in delodajalci so v zadnjem hipu in brez udeležbe vladne strani preprečili nastanek pravne praznino na področju plač in drugih prejemkov.



Predstavnikom delodajalcev in delavcev v zasebnem sektorju se je tik pred poletjem, uspelo dogovoriti o vsebini ter uskladiti glede standarda pravic in obveznosti številnih delavcev in delodajalcev in vse to preliti v kolektivno pogodbo, ki so jo poimenovali Kolektivna pogodba o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust (v nadaljevanju: Kolektivna pogodba). 

Gre za zelo pomembno dejanje obeh strani, saj je s tem preprečen nastanek pravne praznine, ki bi nastala s prenehanjem veljavnosti normativnega dela Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti, ki je na podlago odpovedi prenehal veljati 30. junija 2006. Tarifni del te kolektivne pogodbe je prenehal veljati že s koncem leta 2005.

Kot so zapisali v prispevku na spletni strani GZS-ja, s katerim Kolektivno pogodbo so pospremili v življenje, bi se v težavah znašla predvsem podjetja, za katera ni sklenjena kolektivna pogodba dejavnosti (na primer velika skupina podjetij, ki so člani Združenja računovodskih servisov, Združenja za management in consulting ...) ali je bila ta odpovedana (vsa podjetja, ki so uporabljala Splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti). Takšnih podjetij je na podlagi istega vira okrog 9300 in zaposlujejo skoraj 30 odstotkov vseh zaposlenih po kolektivnih pogodbah.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *