Nove zahteve za označevanje testenin, testa in izdelkov iz testa

Avtor: | Objava: 10.03.2003



Proizvajalci izdelkov iz žit morajo poznati in upoštevati določbe novega Pravilnika o kakovosti izdelkov iz žit.
 
1. Ta pravilnik razvršča testenine:
- Glede na tehnološki postopek: sveže testenine, sušene testenine, predkuhane testenine, hitro zamrznjene testenine.
- Glede na sestavo: navadne testenine, jajčne testenine, testenine z dodatki, polnjene testenine.
 
Testenine morajo ustrezati naslednji minimalni kakovosti:
- Sveže testenine morajo biti po videzu, okusu, barvi in konsistenci značilne za posamezno vrsto izdelka in lahko vsebujejo največ 30% vode.
- Sušene testenine morajo biti po videzu, okusu, barvi in konsistenci značilne za posamezno vrsto izdelka in lahko vsebujejo največ 13,5% vode.
 
2. Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit razvršča tudi testo:
- Glede na način obdelave: sveže testo, hitro zamrznjeno testo, sušeno testo.-
 Glede na sestavo in tehnološki postopek: vlečeno testo, kvašeno testo, krhko testo, listnato testo, kvašeno listnato testo, krompirjevo testo.
 
3. Izdelki iz testa se razvrščajo:
- Glede na način obdelave: hitro zamrznjeni izdelki iz testa; sveži izdelki iz testa; izdelki iz testa, primerni za takojšnje uživanje; izdelki iz testa, ki jih je potrebno termično obdelati po navodilih proizvajalca.
 
Izdelki iz testa se lahko polnijo z nadevom (npr. sadni, mesni, mlečni nadev ipd.) in se glede na nadev tudi ustrezno poimenujejo.
 
4. Pravilnik ureja kakovost in razvrščanje še za mlevske izdelke, pripravljene izdelke iz žit ter za mešanice za pekovske izdelke.
 
VELJAVNOST:
Od 28.3.2003.
 
Izdelki iz žit, ki niso označeni v skladu s posebnimi zahtevami iz tega pravilnika, so lahko v prometu do 30. julija 2003, oziroma do porabe zalog izdelkov iz žit, proizvedenih pred 30. julijem 2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit (UL RS 26/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002-ZDU-1 in 58/2002-ZMR-1)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *