Obdavčitev vzorcev in daril

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 12.01.2009



Blago, s katerim trgujemo, dajemo poslovnim partnerjem kot osebno darilo. Kakšne so tu obveznosti – ali samo odvedemo davek na nabavno vrednost in z internim računom obračunamo in odvedemo davek ter razknjižimo zaloge? Kaj v primeru, če je darilo vredno prek 20 evrov?
 
V drugem primeru pa damo trgovcu vzorec blaga, ki je vreden prek 20 evrov in ga bo ta uporabljal za predstavitev ter ga ne bo mogel prodati. Ali se tudi tak vzorec obravnava kot darilo?
 
Za darila, katerih vrednost ne presega 20 evrov, ni treba obračunati DDV in ga plačati državi. Če vrednost darila presega omenjeni znesek, morate DDV plačati, saj ste si ga odbili, ko ste material in surovine kupili. Knjižba je 702/260.
 
Če daste vzorec poslovnemu partnerju (fizični ali pravni osebi), je obravnava do dovoljene vrednosti ista. Če je darilo fizični osebi vredno do 42 evrov, ni obdavčeno z dohodnino. Darilo nad 42 evrov pa se obruti s faktorjem 1,3333 in od tega se obračuna in plača 25-odstotna akontacija dohodnine. Vaš poslovni partner (fizična oseba) vam mora posredovati davčno številko.
 
Darila fizičnim osebam ali pravnim osebam se obravnavajo kot reprezentanca, kar pomeni, da vam je priznanih le 50 odstotkov stroškov. Od nabave teh daril si lahko poračunate vstopni davek na dodano vrednost.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *