Obdavčitev avtorskih in podjemnih pogodb

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 10.12.2013


Imamo vprašanje glede avtorskih pogodb in podjemnih pogodb ter njihove obdavčitve s prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (8,85 %). Zanima nas v katerem primeru plača prispevek naročnik oz. izvajalec avtorskega dela ali je to stvar dogovora, ker do sedaj smo vedno plačevali prispevke mi, kot naročnik avtorskega dela?


Z letom 2013 so avtorske pogodbe in podjemne pogodbe obdavčene z dodatnim 8,85-odstotnim prispevkom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). Obračunati in odvesti ga mora naročnik avtorskega dela. Ali bo prispevek podražil bruto avtorsko pogodbo ali bo vrednost bruto avtorskega dela ostala enaka je odvisno koga bo bremenil prispevek za PIZ. To je stvar dogovora med naročnikom in izvajalcem avtorskega dela ali dela po podjemni pogodbi, ki mora biti zapisano in določeno v obojestransko podpisanih pogodbah. Če v pogodbah to ni določeno ali dogovorjeno, se avtomatsko smatra, da je plačnik prispevka 8,85 % za PIZ naročnik avtorskega dela ali podjemnega dela.


Naj še dopolnim, da se bo obračun omenjenih pogodb spremenil s 1. 1. 2014 in sicer za brezposelne osebe oz. tiste, ki niso nikjer zavarovane. Naročniki teh storitev bodo morali obračunati iz bruto pogodb (avtorske, podjemne) 15,5 odstotkov PIZ v breme izvajalca. Tako se bodo plačani prispevki seštevali in se bodo vključili v zavarovalno osnovo za osebe, ki opravljajo storitve in delo po teh pogodbah in če bo mesečna višina presegla 60 odstotkov minimalne mesečne plače bo ta oseba pridobila mesec dni zavarovanja.


Osebe, ki so zavarovane (zaposleni, upokojenci) se bodo lahko same odločile ali se jim obračuna prispevek iz bruto pogodbenega dela in jim bo vrednost predstavljala večjo zavarovalno osnovo (ne bo jim vplivalo na delovno dobo). Takšna opredelitev bo potrebna v sklenjenih pogodbah.





Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *