Obdavčitve vodnega plovila

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 07.07.2008

Razmišljate o nakupu jadrnice ali jahte? Predstavljamo vam najpomembnejša zakonska določila glede obdavčevanja vodnih plovil.



Poletni čas je poln sonca, morja in idej, kako preživeti čim boljši dopust. Pogled se zelo rad ustavi na jadrnicah in jahtah in srce zakoprni po sanjskem dopustu na lastni barki. Pred nabavo lastnega vodnega plovila je dobro poznati pasti in posebnosti obdavčitve našega novega vodnega plovila.  

V skladu s 2. členom Zakona o davku na vodna plovila (ZDVP) so obdavčena vsa vodna plovila, ki so daljša od pet metrov, če so:
· vpisana v evidencah, ki urejajo plovbo po morju in celinskih vodah, razen plovil v gradnji;
· lastniki plovil rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil v katere do zdaj plovila niso bila vpisana;
· lastniki rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil, vendar do zdaj niso bila vpisana, ker so registrirana v tujini.  
 
Kdaj in kako prijaviti plovilo Dursu 

ZDVP določa enoten tridesetdnevni rok za prijavo davčnemu uradu, kjer je stalno prebivališče ali sedež davčnega zavezanca ali več davčnih zavezancev (v primeru, da gre za solastništvo ali skupno lastništvo), če gre za: 
· nabavo vozila,
· vsako spremembo v povezavi s plovilom, zaradi katere se spremeni davčna obveznost,
· spremembe vseh drugih podatkov, če jih ni prej sporočil organu oziroma organizaciji, ki vodi evidenco plovil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *