Obvezni zdravniški pregledi

Avtor: Max Vrečko | Objava: 10.05.2010



Zaposlili smo novega delavca, ki je v prejšnji službi na podobnem delovnem mestu opravil zdravniški pregled pred štirimi meseci. Ali ga moramo sedaj znova napotiti na tak pregled?
 
Glede na to, da je delovno mesto navedeno kot podobno delovno mesto, odgovora z da ali ne ni možno podati, lahko pa delodajalec sam najde odgovor v nadaljevanju.
 
Rezultat zdravniškega pregleda je zdravniško spričevalo, na njem piše JE SPOSOBEN, NI SPOSOBEN, SPOSOBEN Z OMEJITVAMI (očala, slušni aparat, teža bremena …) za določeno delovno mesto in v določenem podjetju. Zdravniško spričevalo potrebuje delodajalec pri zaposlitvi delavca, razporeditvi delavca na drugo delovno mesto, ob obisku inšpektorja ga navadno želijo videti tudi inšpektorji, zelo pomemben dokument je tudi pri nezgodah pri delu, ko ga zahtevajo inšpektor, zavarovalnica, zavod za zdravstveno zavarovanje in drugi.
 
Glede na to, da je podobno delovno mesto nedoločen izraz, vzemimo primer za točno določeno delovno mesto na primer voznik viličarja. Delavec je bil na zdravniškem pregledu pri pogodbenem zdravniku medicine dela, v zdravniškem spričevalu piše, da je sposoben za to delo, delavec je delal v prostoru, kjer ni hrupa, ni prepiha, ni škodljivih snovi v zraku, nikoli ni z rokami kaj nalagal … sedaj pa prihaja na novo delovno mesto kot voznik viličarja, toda pogoji dela so popolnoma nasprotni kakor v starem podjetju, delavec ima lahko določene omejitve, za katere niti ni nujno, da so v zdravniškem spričevalu napisane, lahko pa vplivajo na sposobnost opravljanja tega dela. To pomeni, da bi bilo v tem primeru koristno opraviti zdravniški pregled pri pogodbenemu zdravniku medicine dela novega zaposlovalca.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *