Odgovornost dveh direktorjev

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.02.2009



Ali ima podjetje uradno lahko dva direktorja? Kdo v tem primeru odgovarja, če na primer eden od njiju brez vednosti drugega stori kaznivo dejanje?
 
Družbe imajo pri nas lahko eno ali več pooblaščenih oseb za zastopanje. Zakonodaja zahteva, da se v tem primeru z ustreznim aktom (pogodbo o ustanovitvi, statutom, sklepi nadzornega sveta) natančno opredeli, kdo ima v tem primeru pooblastila, kakšna pooblastila ima oziroma s kakšnimi omejitvami. To se zapiše tudi v register tako, da vedo vsi, ki bi jih to utegnilo zanimati.
 
Vsebinsko je možnosti več. Podjetje lahko zastopa vsak direktor zase in brez omejitev, vendar to za podjetje zagotovo ni dobro, kajti lahko se zgodi, »da levica ne ve, kaj dela desnica«. Druga skrajna možnost je, da je za zastopanje potrebno soglasje (podpis) obeh direktorjev. Tu je kontrola popolna, vendar običajno nepraktična, saj lahko hitro pride do blokade.
 
Pri kazenskih zadevah pa gre za druge stvari. Tu je pomembno, kdo je kaznivo dejanje storil, kdo je zanj vedel in ali je ta, ki je za kaznivo dejanje morebiti vedel, naredil vse, da bi ga preprečil.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *