Odmor za dojenje

Avtor: | Objava: 11.06.2004Delodajalce, ki zaposlujejo delavke, ki so pričele opravljati delo po porodniškem dopustu in še dojijo svoje otroke, seznanjamo z nekaterimi pravicami, ki jih doječim delavkam daje Zakon o delovnih razmerjih.  

Zakon o delovnih razmerjih daje delavkam, ki dojijo otroka, pravico do posebnega odmora za dojenje med delovnim časom. To pravico imajo le delavke, ki delajo s polnim delovnim časom.  

Odmor za dojenje traja najmanj eno uro dnevno in se všteva v delovni čas.  

Vendar pa se v praski lahko pri izvajanju te zakonske določbe pojavijo težave in zlorabe s strani delavk. Zakon namreč ne določa zgornje meje, koliko časa po rojstvu otroka je delodajalec dolžan delavki zagotavljati pravico do odmora za dojenje otroka. Delodajalec pa bo sam le stežka ugotovil, ali delavka še vedno doji otroka ali ne več.  

Zakon v primeru, če delodajalec delavki ne bi zagotovil odmora za dojenje med delovnim časom, predpisuje visoko denarno kazen in sicer: od 500.000 do 1.000.000 SIT za delodajalce pravne osebe ter od 100.000 do 500.000 SIT za delodajalce fizične osebe. 

PRAVNI VIR:
Zakon o delovnih razmerjih
(UL RS 42/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *