Odškodnina prodajalca, ki že prodan delovni stroj uporablja v svojo korist

Avtor: | Objava: 05.03.2004



Podjetniki pri nakupu delovnih strojev pogosto najprej plačate določeno kupnino, delovni stroj pa prevzamete kasneje, ker ste dogovorjeni, da vas bo čakal pri prodajalcu. Lahko pa se zgodi, da prodajalec dogovor, da ste s plačilom kupnine postali lastnik stroja, ne spoštuje in prodajalec stroj v vmesnem času uporablja. Kaj lahko storite, če ob prevzemu delovnega stroja ugotovite, da je v času od plačila kupnine do prevzema delovnega stroja, prodajalec ta stroj uporabljal pri opravljanju svoje dejavnosti? Lahko od prodajalca zahtevate kakršnokoli odškodnino?  
 
Prav gotovo imate v primeru, da prodajalec uporablja vaš delovni stroj – vaš zato, ker ste zanj plačali kupnino – določene pravice in sicer: 

1. V primeru, če je prodajalec vašo stvar uporabljal v svojo korist in jo pri tem poškodoval ali kako drugače poslabšal, lahko od njega zahtevate povračilo škode po splošnih predpisih o odškodninski odgovornosti.  
 
2. Ne glede na to, ali imate pravico do odškodnine ali ne, pa lahko zahtevate od njega tudi, da vam nadomesti korist, ki jo je imel od uporabe vašega stroja, saj je bil s tem neupravičeno obogaten. Korist lahko obsega tako dobiček, ki ga je ustvaril z uporabo vaše stvari, kot tudi prihranek, ker mu ni bilo potrebno za ta čas najeti ali kupiti druge takšne stvari. 

PRAVNI VIR:
Obligacijski zakonik (UL RS 83/2001)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *