Odškodninska odgovornost podjetnikov in zaposlenih

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 11.02.2014

V našem poslovnem okolju spore še vedno raje dolga leta rešujemo na sodiščih, namesto da bi uporabili druge konstruktivne rešitve. Zato smo pogledali temeljne značilnosti odškodninske odgovornosti delodajalcev in delavcev ter pasti, na katere bi morali paziti oboji.


V urejenih poslovnih okoljih je poskrbljeno za to, da se podjetniki in pri njih zaposleni delavci v veliki meri ukvarjajo le s svojo podjetniško dejavnostjo, številne »obstranske« zadeve, ki so povezane z delovanjem podjetja, pa prepustijo ustreznim strokovnjakom: računovodjem, strokovnjakom za stike z javnostmi, kadrovikom, pravnikom in drugim. V takih poslovnih okoljih se država vmešava v poslovno sfero le toliko, kolikor je to nujno potrebno, in obenem poskrbi za to, da se ustvarjajo kar se le da optimalne možnosti za razvoj podjetništva - denimo odprava birokratskih ovir, znižanje davkov, ustvarjanje zdravih razmer za dotok tujega kapitala, uvedba učinkovitih mehanizmov za zunajsodno reševanje gospodarskih in delovnih sporov ipd.


V Sloveniji smo žal še zelo daleč od te »idealne« slike. Birokracija bistveno preveč hromi zdrav podjetniški duh, številni domači podjetniki se bojijo tuje konkurence, namesto da bi v njej prepoznali priložnost za lastno poslovno rast, udeležba v mediacijskih postopkih v gospodarskih in delovnih sporih je še vedno preredka, številni akterji v podjetništvu (tako podjetniki kot tudi delavci!) se namreč raje dolga leta petelinijo na sodiščih, kot da bi spore reševali konstruktivno, denimo z zunajsodnimi poravnavami in tako v svojih poslovnih in delovnih karierah zapirali stara poglavja in odpirali nova.


Taka gospodarska klima seveda ustvarja zelo dobre razmere za razvoj »podjetniškega« odškodninskega prava. V naslednjih vrsticah bom zato na kratko opisal temeljne značilnosti odškodninske odgovornosti delavcev in delodajalcev (podjetnikov) in opozoril na nekatere pasti, na katere bi morali paziti oboji.



Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *