Omejevanje prodaje alkoholnih pijač v gostinskih lokalih

Avtor: | Objava: 10.02.2003Poznavanje Zakona o omejevanju porabe alkohola je pomembno za vse gostinske lokale, ki prodajajo alkoholno pijačo.
 
Prepovedana je prodaja alkoholnih pijač:
1. osebam, mlajšim od 18 let;
2. osebam, ki kažejo očitne znake opitosti z alkoholom;
3. osebam, za katere se upravičeno domneva, da bodo pijačo posredovale osebam, mlajšim od 18 let.
 
Prodaja žganih pijač - to je alkoholnih pijač, ki vsebujejo več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola - je prepovedana od začetka obratovalnega časa pa do 10. ure dopoldne, ne glede na to, komu bi se to pijačo prodalo (tudi starejšim od 18. let). Prepoved vključuje tudi dodajanje žganih pijač drugim pijačam.
 
Prepoved prodaje in časovna omejitev prodaje morata biti objavljeni na vidnem mestu v vseh prostorih, kjer se alkoholne pijače prodajajo in za katere veljajo zgoraj navedene prepovedi.V prodaji pa morata biti tudi vsaj dve različni vrsti brezalkoholnih pijač, ki sta cenovno enaki ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače.
 
Kršitve zgoraj navedenega pomenijo prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen od 500.000 do 8 mio za pravne osebe in od 250.000 do 500.000 za podjetnike posameznike.
 
VELJAVNOST:
Od 16.3.2003 dalje.
 
Pravne osebe in posamezniki, ki prodajajo alkoholne pijače, morajo svoje delovanje uskladiti z časovnimi omejitvami prodaje alkohola v roku 3 mesecev od uveljavitve zakona.
 
PRAVNI VIR:
Zakon o omejevanju porabe alkohola (UL RS 15/2003)
Ustava Republike Slovenije

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *