Označevanje žganih pijač

Avtor: | Objava: 10.06.2003



Proizvajalci in ponudniki žganih pijač morajo te pijače pravilno označiti, kot to določa Pravilnik o žganih pijačah.
 
Pravilnik razvršča in poimenuje žgane pijače na sledeč način:
- žitno žganje,
- žganje iz vina,
- brandy ali weinbrand,
- žganje iz grozdnih tropin ali grozdni tropinovec,
- žganje iz sadnih tropin ali sadni tropinovec,
- žganje iz rozin ali raisin brandy,
- žganje iz sadja,
- žganje iz jabolčnika, jabolčnikov brandy in žganje iz hruškovca,
- žganje iz brinja ali brinjevec,
- žganje iz encijana,
- travarica,
- medeno žganje,
- rum,
- whisky ali whiskey,
- vodka,
- sadna žgana pijača,
- žgana pijača z aromo brinja, gin in destilirani gin,
- žgana pijača z aromo kumine,
- žgana pijača z aromo janeža,
- grenka žgana pijača ali bitter,
- liker,
- jajčni liker,
- liker z jajci,
- medeni liker,
- grenki liker,
- domači rum,
- domači brandy.
 
Za vsako kategorijo žganih pijač je natančno določeno iz katerih sestavin in na kakšen način mora biti pripravljena, da se lahko poimenuje kot ena od zgoraj navedenih kategorij žganih pijač. Pravilnik predpisuje tudi pogoje, pod katerimi se lahko določene vrste pijač poimenujejo z drugimi imeni.
 
Žgane pijače morajo biti proizvedene in označene v skladu z določbami pravilnika do 01.01.2004. Žgane pijače, proizvedene in označene pred 01.01.2004, so lahko v prometu do porabe zalog.
 
VELJAVNOST:
Od 13.6.2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o žganih pijačah (UL RS 50/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *